ВАЖЛИВО ЗНАТИ ПРО СКАЗ

    Проблема сказу завжди була актуальною в Україні. Основним джерелом збудника сказу продовжує залишатись червона лисиця. Важливе епізоотологічне значення мають єнотовидні собаки, хижаки родини куниць та вовки а також безпритульні тварини. 

    Сказ - є однією із найдавніших хвороб теплокровних тварин і людини та надзвичайно небезпечним захворюванням, яке супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується летально. Лікування не розроблено. Тільки негайна вакцинація після інфікування може убезпечити людину від сказу.

    Згідно з оцінкою ВООЗ (всесвітньої організації охорони здоров’я), сказ входить в п’ятірку антропозоонозних захворювань, що завдають найбільших соціальних та економічних збитків.

    Незважаючи на світовий досвід і прогрес у вивченні цієї інфекції, сьогодні сказ реєструється у 113 країнах світу і через який щорічно гине більше 1 млн. тварин і помирає понад 50 тис. людей

    Збудником сказу є вірус. Основний шлях проникнення вірусу сказу в організм – це пошкодження шкіри внаслідок укусів, подряпин. Проте встановлено, що вірус інколи може проникати через непошкоджені слизові оболонки, можливе зараження оральним та аерогенним шляхом.

    Спільно з ВООЗ, Міністерством охорони здоров’я України, Центром громадського здоров’я, ФАО та USAID розроблено постер “Важливо знати про сказ”. Його також можна завантажити за посиланням: https://bit.ly/3VNJOpb

    ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕО

    Попередьте друзів, близьких та сусідів – як важливо здійснювати щеплення домашніх тварин!

    КОРИСНІПОСИЛАННЯ

    ЗНАЙТИНАС

    © 2024 . Всі права захищено. Розроблено веб-студією "Sigma"